A baktériumok az első prokarióták.
Mikrométeres nagyságrendűek (10-6m).
Alakjuk nagyon változatos, lehet gömb, pálcika vagy csavart formájú.
1. Gömb (coccus): állhatnak kettesével, négyesével, láncokban, csomókban. Pl. skarlát, gennykeltő-, tüdőgyulladást okozó baktérium.
2. Pálcika (bacillus): rövid, vaskos, hosszú, karcsú, orsó vagy fonál alakúak. Gyakran a talajban élnek, többségük nem kórokozó. Pl. TBC, tetanusz, tejsavbaktérium*, pestis, szalmonella, közönséges bélbaktérium (Escherichia coli->koli baktérium*).
3. Csavart (spirillum, vibrio): többségük vízben, illetve nedves közegben él. Pl. vérbaj (szifilisz), kolera, visszatérő láz (borelia).
A baktérium rajza
![](//gportal.hu/portal/bioszkemia/image/gallery/1153058837.bmp)
Baktériumspóra: a baktérium DNS-e és egy kevés plazma fallal körülvéve, amely ellenálló, szélsőséges körülmények között is megmarad, majd kedvező feltételek mellett újra sejtté alakul, és kettéosztódással szaporodik.
A baktériumok életmódja kétféle lehet: heterotróf és autotróf.
1. Heterotróf baktériumok: olyan élőlények, amelyek nem képesek szervetlen anyagból szerves anyagot előállítani (a baktériumok többsége ilyen).
A, szaprofiták (lebontók) pl. cellulózbontó baktérium -> emberi vastagbélben
B, paraziták (élősködők) pl. kolera kórokozója
C, szimbionták pl. nitrogénkötő baktérium -> a pillangósvirágúak gyökerén élnek, gyökérgümőt alkotnak, a talajlevegőben levő nitrogéngázt kötik meg és alakítják át.
2. Autotróf baktériumok: olyan élőlények, melyek képesek szervetlen anyagból szerves anyag előállítására. Ez kétféleképpen történhet:
A) Fotoszintézis (fényenergia felhasználásával keletkezik szervetlenből szerves vegyület, de a baktériumok fotoszintézisekor a víz helyett hidrogén vagy kén-hidrogén szerepel a kiindulási anyagok között => nem keletkezik a folyamatban oxigén). Csak kevés baktérium ilyen, ezek főként tengerekben élnek.
B) Kemoszintézis (szervetlen vegyületek oxidálásakor keletkező kémiai energiát használja fel a szerves anyagok oxidálásához).
Például:
1. nitrifikáló baktérium NO2- -> NO3- (oxidáció)
2. kénbaktérium H2S -> S (oxidáció)
A baktériumok hőkezeléssel elpusztíthatók, pl. az ételek felforralásakor, lekvár befőzésekor, befőttek készítésekor, valamint a tömény cukoroldatban, és antibiotikum hatására is elpusztulnak. A fertőtlenítőszerek a baktérium sejthártyájához és sejtfalához kötődnek, és tönkreteszik főleg a benne levő fehérjéket.
|