A konyhában a sütéshez, főzéshez cukrot, sót, olajat, lisztet és még sok más anyagot használunk. Alumíniumból vagy zománcozott vasból készült edényben főzünk, műanyag dobozokban tároljuk a hűteni való élelmiszert. Porcelán tányérból eszünk, üvegpohárból iszunk, és a szépen terített asztalról a szalvéta sem hiányozhat.
A füzet, a könyv anyaga papír, az épületek tetőszerkezete, bútoraink fából készülnek. A Bükk vagy a Mecsek hegység és a cseppkövek anyaga mészkő.
A személyautó, a teherautó benzinnel vagy dízelolajjal működik. A motorhajtó anyagokat kőolajból nyerjük úgy, hogy a kőolajat különböző összetevőkre, párlatokra választjuk szét. Külön érdekesség, hogy a gyertya anyaga (a paraffin) a benzin és a dízelolaj közeli "rokona".
A kéntartalmú sebhintőpor sárga, a szalmiákszeszből távozó ammóniagáz szúrós szagú. A benzin és az alkohol vagy az ecet is felismerhető jellegzetes szagáról. A fémek jellegzetesen fémes fényűek és néhány érdekes kivételtől (arany, réz) eltekintve szürke színűek.
A konyhasó, a jég, a cukor, a vas szobahőmérsékleten szilárd; a víz, a benzin, a higany folyadék; a levegő, a szódavízből kibuborékoló szén-dioxid gáz halmazállapotú.
|